0736 430 136

Te iubesc

Ce inseamna pentru tine “te iubesc”? In ce situatii declaram cuiva “te iubesc’? Oare implica mai mult decat simpla comunicare? Cui spunem “te iubesc”? Te iubesc spui cuiva pe care deja il cunosti, spui persoanei de langa tine, spui copiilor, prietenilor, parintilor, spui cuiva cu care ai avut o interactiune personala.

Poate ar fi de facut distinctie intre bunavointa, generozitate, compasiune si iubire. Poate ca ar fi frumos sa aratam respect iubirii. Poate ca ar fi frumos sa valorizam iubirea.

Ma intreb ce sens mai are “te iubesc” daca este spus oricui, oriunde? Ceea ce facem este sa golim de continut, de sens cea mai valoroasa declaratie de iubire.

 

“Daca suntem intr-o relatie serioasa si iti spun ca te iubesc, ai dreptul sa te astepti ca eu sa fiu interesat de gandurile si sentimentele tale si cand vorbesti sa te ascult cu atentie si respect.

Daca iti spun ca te iubesc, ai dreptul sa interpretezi asta ca insemnand ca te voi trata cu blandete si bunavointa.

Daca iti spun te iubesc, ai dreptul sa presupui ca voi fi un sistem de sprijin emotional pentru tine cand esti stresat si greu incercat.

Daca iti spun ca te iubesc, nu iti promit ca nu ma voi supara nicicand pe tine sau ca nu voi dezaproba anumite aspecte ale comportamentului tau, dar iti promit, ca voi fi de partea ta si iti voi oferi empatie si compasiune.

Daca iti spun ca te iubesc, afirm cu certitudine ca sentimentele si nevoile tale sunt importante pentru mine.

Daca iti spun ca te iubesc, esti indreptatit sa presupui ca intentia mea este sa fiu prezent in intregime pentru tine la intalnirile noastre. Adica, atunci cand imi spui ceva important pentru tine, iti acord atentia mea neabatuta, fara sa te judec, nu ma voi certa cu tine in mintea mea, in timp ce pretind ca te ascult.

Daca vorbesti cu mine, impartasindu-mi o idee sau o problema, o nemultumire sau un episod de la serviciu, sa fiu prezent inseamna sa fiu pe deplin cu tine in acel moment.

Inseamna sa nu ma grabesc sa te intrerup cu o lectura critica a ceea ce ai esuat sa intelegi.

Inseamna sa nu raspund unei nemultumiri cu un contraatac.

Inseamna sa pun dorinta de a te intelege mai presus de dorinta de a fi inteles de tine.

Sa fiu prezent inseamna acceptare si constientizare.” – Psihologia iubirii romantice, Nathaniel Branden

 

Si atunci ma intreb si intreb, a spune oriunde, oricui “te iubesc” mai are continut?