0736 430 136

Terapie Individuala

Terapia individuala este modul cel mai direct prin care noi interactionam cu propriile nevoi si ne putem descoperi resorturile interioare ce ne pot schimba modul de a gandi si, implicit, de a actiona.
Mare parte dintre noi suntem prinsi in tipare de gandire, de comportament care ne mentin in stare de nefunctionare, ne blocheaza in stare de nemultumire, de nefericire, neimplinire. Aceste momente de gol, de singuratate, de ingrijorare permanente conduc la anxietati generalizate, atacuri de panica si insomnii. In abordarea integrativa, simptomele pe care le-am amintit mai devreme sunt interpretate ca mijloace de comunicare a dizarmoniei. Este modul personal prin care sinele ne spune ca nu suntem impacati sau in acord cu noi.

Care sunt motivele pentru care o persoana cauta un psihoterapeut? De obicei, un moment din viata lui care a devenit de nesuportat – o criza sau o situatie de tranzitie care aduc schimbari ce nu pot fi gestionate. Poate fi vorba despre o relatie nefunctionala, despre pierderea locului de munca, despre singuratatea apasatoare chiar si nasterea unui copil.

 

In primele sedinte de terapie, clientul aduce cu el multe cuvinte si ganduri, fara sa fie legate intre ele, isi prezinta problema si vine chiar cu solutii.
Una din primele sarcini ce trebuiesc indeplinite atunci cand incepem o terapie este aceea de a stabili regulile de baza si limitele in care se va desfasura procesul terapeutic. Asta se intelege prin „cadru terapeutic”. Aceste reguli de baza includ:

  • Clarificarea frecventei si duratei sedintelor;
  • Clarificarea responsabilitatilor in ceea ce priveste contextul organizational in care se desfasoara terapia;
  • Limitele cu privire la confidentialitate;
  • Orice alte cerinte practice cum ar fi cercetarea, evaluarea si instrumentele de audit folosite;
  • Limitele relatiei terapeutice;
  • Activitatile terapeutice.

 

Psihoterapia este un demers orientat catre un anumit scop sau solutie avand clientul ca expert in propria viata. Scopuri principale ale psihoterapiei:

  • dezvoltarea personala;
  • vindecarea clientului;
  • ghidarea clientulului sa-si rezolve anumite probleme sau sa-si atinga niste scopuri.

 

Interviul terapeutic isi propune sa provoace clientul la transformarea acuzelor in scopuri. Psihoterapeutul are responsabilitatea de a analiza si stabili impreuna cu clientul obiective realizabile. Ce nu face un terapeut? Nu insufla dorinta de dezvoltare si nici vointa si bucuria de a trai. Acesta vede dintr-o alta perspectiva obstacolele din viata clientului si il ghideaza si sustine in inlaturarea lor.

 

Frecventa si durata sedinţelor
In psihoterapia integrativa, sedintele se desfaşoara in mod normal o data sau de doua ori pe saptamana si dureaza intre 50 de minute si 60 minute.

 

Procesul de incheiere a psihoterapiei
Mentinerea starii de bine prin integrarea schimbarii in viata clientului prevesteste incheierea terapiei. In orice terapie, finalul este un eveniment important, clientul ar putea sa simta teama de singuratate, de respingere, teama ca problemele vechi vor aparea.
Incheierea ar putea fi o oportunitatea de analiza a ceea ce s-a dobandit si ce nu. In viata clientului, importante sunt perspectivele si modul in care acesta se uita la viitor.

 

 

Poate putin mai simplu psihoterapia este despre Continere, Organizare si Restituire.

Continerea – aspect matriarhal – primim si retinem in interiorul nostru materialul clientului.

Organizare – aspect patriarhal – organizam si ii dam sens, prelucram, oglindim, formam o harta pentru client.

Restituire – combinarea celor doua aspecte – redam cu sens clientului.