0736 430 136

Sandplay, Sandtray – Psihoterapie prin jocul cu nisip

Sandplay sau Jocul cu nisip, apa si miniaturi este o abordare psihoterapeutica de mare finete si profunzime, a carei forta se intemeiaza pe psihologia jungiana pentru dimensiunea terapeutica, psihiatria lui Margaret Lowenfeld pentru dimensiunea clinic-diagnostica si pe filozofia budhista pentru dimensiunea profund spirituala rezonanta cu conceptele centrale ale psihologiei jungiene, procesul de individuare si arhetipul central organizator, Sinele.

Fata de alte metode terapeutice care folosesc jocul cu nisip si miniaturi, Sandplay Therapy este o metoda nonverbala si noninterpretativa, esenta procesului de vindecare constand in crearea in ladita cu nisip a unei scene simbolice care descrie fidel dinamica interioara, inconstienta a clientului, punand in evidenta acele continuturi si procese psihice care sunt prioritare in acel moment in drumul de vindecare si dezvoltare a clientului si in acelasi timp creioneaza delicat directia de dezvoltare si tendinta de ordonare a psihicului in functie de arhetipul central.

Momentul de creatie este insotit silentios de psihoterapeut, care asigura spatiul sigur si protejat, temenosul, in interiorul caruia procesul de individuare isi parcurge etapele si avanseaza catre implinire.

 

Spatiul laditei este un spatiu potential in care lumea interioara isi gaseste pas cu pas ordinea si centrul de forta, construindu-se in jurul principiului organizator, Sinele.

Pe masura ce relatie dintre constient si inconstient devine mai armonioasa, Eul se structureaza si devine mai puternic.

Psihoterapia nu este o simpla tinere de mana iar jocul in aceasta arie nu este o distractie.

Suntem familiarizati cu faptul ca emisfera stanga este focusata pe ceea ce este deja cunoscut si actualizeaza versiuni simple ale realitatii. Emisfera dreapta este atenta la ce apare nou si la ce ar putea fi sau aduce acest nou dincolo de asteptarile noastre obisnuite. Interactiunea emisferelor are ca obiectiv adaptarea creativa (cu sens de dezvoltare). Ceea ce apare nou intr-un spatiu deja cunoscut determina un potential de actiune.

 

In Sandplay este facilitata activitatea neurologica bazata pe imagini a emisferei drepte. Pentru ca aceste imagini sa se actualizeze activitatea de continere a realitatii curente prin emisfera stanga necesita flexibilizare. Activitatea emisferei drepte actualizeaza potentialul de vindecare a traumelor, ranilor, pierderilor si a oricarui tipar neuronal care interfereaza cu functionarea mentala sanatoasa.

Alegerea miniaturilor si modul in care ele sunt organizate sub forma scenei simbolice nu au loc intamplator. Clientul este atras de acele figuri care corespund fidel, precis tiparelor neuronale prerationale de care este nevoie pentru ca dezvoltarea psihica sa continue. Imaginile simbolice care apar ocolesc retelele neuronale obisnuite  dar nesanatoase si dau forma (trec din potential in fapt) nivelului imediat urmator de vindecare si dezvoltare.

Pas cu pas, de la o ladita la alta, pe parcursul unei serii de imagini caile neuronale sunt conectate si reordonate in raport cu dispozitia naturala spre vindecare si dezvoltare.

Inainte ca transformarea sa fie constienta ea are forma unei experiente neuronale noi.

 

In Sandplay, ceea ce clientul creeaza este dincolo de constiinta lui, astfel ca experimenteaza o stare de stres psihic mai mult sau mai putin intensa. In timp ce clientul este presat inconstient, terapeutul experimenteaza prin identificare proiectiva ceea ce clientul nu poate contine. Astfel el poate explora continuturi si poate intelege. Clientul experimenteaza tensiunea psihica chiar si atunci cand continutul este unul pozitiv. Rolul terapeutului este in aceasta situatie de a asigura echilibrul in relatie, astfel incat clientul sa acceseze spatiul potential necesar pentru a accepta si integra ca parte a realitatii materialul nou aparut. Acest proces este sprijinit pe relatia intre emisferele drepte ale clientului si terapeutului. Clientul experimenteaza in siguranta ambiguitatea si disconfortul creat de necunoscut. Prin reteaua de neuroni oglinda, clientul stie ca terapeutul experimenteaza si este afectat de aceleasi emotii negative dar le poate contine, tolera si ingrijii. In acest tip de oglindire se intemeieaza la client simtul sigurantei.

 

Beneficii ale travaliului terapeutic prin metoda Sandplay

  • Da expresie continuturilor emotionale neverbalizate si neverbalizabile
  • creaza un loc sigur pentru ca abreactia sa aiba loc
  • stabileste in mod natural granite si limite si genereaza o stare de siguranta pentru client
  • este eficient in depasirea rezistentelor clientului
  • faciliteaza modul de comunicare necesar si accesibil pentru clientii cu abilitati insuficiente de comunicare sau blocate
  • permite un loc de experimentare a controlului
  • permite accesarea mai rapida si mai completa, mai delicata a profundelor continuturi intrapsihice

 

In ce situatii clinice este util Sandplay

  • abordarea diverselor nevroze si psihozelor in fazele remise (cu mare prudenta)
  • abordarea tulburarilor afective
  • abordarea tulburarilor de comportament alimentar, de comportament social, de somn
  • abordarea in sindroame psihosomatice
  • stres postraumatic si in asistarea socului post traumatic
  • ADHD

 

(material preluat de la Daniela Marinescu, psiholog clinician specialist, supervizor in psihologie clinica, consultant si formator in Sandplay Therapy, Sandplay Integrativ, Presedinte Asociatia Romana pentru Terapia prin Jocul cu Nisip, Board Member International Association for Sandplay Therapy)