0736 430 136

Nu te vad, nu te aud…

…este un joc care aduce suferinte, invalidari, pierderea increderii in sine si in ceilalti si care inseamna in traducere libera “nu contez, nu sunt important/a”.

L-ati jucat vreodata? Este un joc de familie, de grup, de societate, de relatii si nu exista limita de varsta.

 

Initierea in acest joc se face in copilaria mica cand invatam sa nu mai cerem ceva, sa nu ne mai exprimam punctele de vedere pentru ca oricum nu ne sunt luate in seama, adica nu ne vede nimeni, nu ne aude nimeni in incercarea noastra de lua parte la joc.

 

Ce ar insemna pentru cineva care se exprima si nu este vazut, auzit? Poate ar intelege ca “nu conteaza”, nu are ceva valoros de spus si mai bine invata sa se gestioneze singur/a, cu toate trairile, emotiile, greutatile, isi va fi singur/a suficient/a astfel incat sa nu mai treaca din nou prin respingeri, invalidari.

 

Aceste comportamente invatate sunt mecanisme adaptative la viata, sunt forme de protectie impotriva suferintelor, anularii, respingerilor insa fiind invatate cu mult timp in urma au devenit parte din noi si le folosim chiar daca acum avem puterea sa ne facem vazuti si auziti.

 

Ca orice comportamente, dinamici invatate in relatii, acestea se pot schimba tot in relatii, de data aceasta cu parteneri de joc, psihoterapeuti, care au resursele potrivite, sanatoase de a sustine acest proces de vindecare, de a vedea, auzi, valida, recunoaste omul in toata maretia lui.