Întrebări frecvente
- Ce este psihoterapia?
- Psihoterapia este un domeniu interdisciplinar, situat la granița dintre medicină și psihologie. Este o modalitate de tratament cuprinzător, deliberat și planificat, prin mijloace și metodologii științifice, având un cadru clinic și teoretic, centrată pe reducerea sau eliminarea unor simptome, tulburări mintale sau stări de suferință psihosociale și/sau psihosomatice și comportamente disfuncționale. (definiția dată psihoterapiei de către FRP- Federația Română de Psihoterapie).
- Psihoterapia priveste spre problemele emoţionale, comportamentale şi relaţionale ale clientului.
- Tot ceea ce ne intristeaza, ne creaza suferinta, ne produce confuzie ne face sa privim spre noi cu neincredere si teama de inadecvare ne conduce spre momentul in care ar fi recomandat sa cautam ajutor specializat stiind sigur ca timpul nu vindeca tot ci aduce negare.
- Psihoterapia inseamna discutie cu un psihoterapeut intr-un cadru specific formei de psihoterapie si nu in alte locuri: cafenele, terase, camera, etc.
- Ce este psihoterapia integrativa?
- O idee fundamentala a psihoterapiei integrative consta in faptul ca nicio forma anume de terapie nu este mai eficienta sau adecvata in toate situatiile. Prin urmare, Psihoterapia Integrativa incurajeaza o anumita flexibilitate in modul de abordare al problemelor.
- • Psihoterapeutul Integrativ isi construieste strategia de interventie in functie de nevoile specifice ale fiecarui client si nu considera ca apartine unei singure abordari psihoterapeutice.
- • Cu alte cuvinte, terapia integrativa sustine alegerea tratamentelor (si relatiilor terapeutice) pentru fiecare client in loc de a fi restransa la o viziune singulara asupra psihopatologiei si/sau mecanismelor schimbarii. Noi credem că nicio teorie nu este uniform valida si niciun mecanism de actiune terapeutica nu este aplicabil tuturor (IRPI).
- Cat dureaza o sedinta de psihoterapie?
- In psihoterapia integrativa, sedintele se desfasoara in mod normal o data sau de mai multe ori pe saptamana si dureaza astfel:
- • in psihoterapie individuala, între 50 – 60 minute.
- • psihoterapie de cuplu, familie, grup 90– 120 minute.
- Cum aleg un psihoterapeut?
- Eu cred ca puteti solicita o recomandare, puteti cauta pe internet, puteti cauta pe site-urile de specialitate.
- Chiar si recomandarile pot fi subiective. Un terapeut este minunat in relatie cu un client si poate sa nu fie potrivit cu un altul.
- Cel mai bun psihoterapeut este cel care vi se potriveste, indiferent de orientarea teoretica, de varsta sau experienta acestuia.
- Cum se desfasoara sedintele de psihoterapie in abordarea integrativa IRPI?
- Odata ce clientul a ajuns la prima sa sedinta, este necesara evaluarea. Ceea ce se intelege prin evaluare in abordarea integrativa este un proces continuu, mai degraba decat servind scopurilor diagnozei sau categorizarii – si continua pe parcursul terapiei. Organizam informatia într-un tablou ce ghideaza procesul terapeutic.
- Se stabilesc regulile de baza si limitele in care se conduce terapia sau “cadrul terapeutic”.
- Se vor stabili obiectivele terapeutice, frecventa si durata sedintelor.
- In psihoterapia integrativa, sedintele se desfasoara in mod normal o data sau de mai multe ori pe saptamana si dureaza astfel:
- • in psihoterapie individuala intre 50 -60 minute;
- • psihoterapie de cuplu, familie, grup 90 – 120 minute.
- Este important sa se clarifice cadrul temporal si in ce circumstante ar fi potrivit ca el sa se schimbe – de exemplu uneori, spre sfarsitul terapiei, sedintele pot ajunge sa fie tinute la doua saptamani sau chiar lunar, ca parte din procesul de incheiere.
- Procesul de incheiere.
- Care este onorariul pentru o sedinta de psihoterapie?
- • Terapie individuala – 50 minute - 250 lei
- • Terapie de cuplu, familie – 90 minute – 120 minute - 350 lei
- Cate sedinte de psihoterapie sunt necesare?
- Numarul sedintelor de terapie sau durata procesului terapeutic pot fi aproximate in termen de durata scurta-medie-lunga si aici intervine rezultatul evaluarii.
- In cat timp apar rezultatele?
- In terapia integrativa, prima data se intervine in urgentele clientului si nu stim niciodata sa prognosticam in cat timp ar aparea rezultatul, acesta fiind determinat de multe criterii: stadiul schimbarii in care se afla clientul, ritmul acestuia, disciplina, etc.
- Ce inseamna relatia terapeutica?
- Imi place viziunea lui Yalom asupra relatiei teraputice. “Desi exista multe expresii pentru relatia terapeutica (pacient, client, analizat, beneficiar) nici una nu reda cu exactitate sensul meu de relatie terapeutica. Prefer sa ma gandesc la pacientii mei si la mine ca la niste tovarasi de drum, expresie care elimina diferentele dintre “ei” (cei suferinzi) si “noi” (vindecatorii).
- Poate ca doua intrebari ar fi potrivite, si anume “Cine sunt eu pentru clientii mei?” si “Ce sunt clientii mei pentru mine?”
- Ce nu este relatia terapeutica? Sigur nu este prietenie si sigur cei doi, terapeut si client nu sunt prieteni.
- Clientul conteaza pentru mine, intra in mintea mea, ma influenteaza, ma schimba.
- Psihoterapeutul si terapia personala
- Psihoterapia personala este cea mai importanta parte a programelor de formare in psihoterapie. Propriul Sine este cel mai valoros instrument al psihoterapeutului.
- Acestia trebuie sa isi cunoasca propria parte intunecata, sa exploreze numeroase aspecte ale procesului terapeutic din perspectiva clientului, sa isi analizeze propriile nevroze, sa-si descopere punctele slabe, sa invete sa accepte feed backul, sa se vada asa cum il vad ceilalti, sa-si dezvolte puterea de intelegere, forta interioara.
- Autoexplorarea este un proces care dureaza toata viata, eu, personal, parcurg inca acest proces.
- Care sunt problemele in care se solicita psihoterapia?
- Pot fi probleme severe, crize: socuri, dolii, pierderi de relatii, pierderea locului de munca, pierderea locuintei, simptome fizice la care medicii nu au un raspuns (somatizari), dependente, infidelitati in relatia de cuplu, divort, separari, stress la locul de munca, anxietati, fobii, depresie, tulburari de personalitate, furii, agresivitate, tulburari de alimentatie, etc.
- Pot fi solicitari in vederea cresterii personale, dezvoltarii, mobilitatii, cunoasterii emotiilor, exprimarii creativitatii, cunoasterii nevoilor si modalitatea de implinire a acestora.
- Rolul meu, rolul clientului
- Despre rolul psihoterapeutului am scris mai sus. Clientul are si el un rol important, si anume trebuie sa accepte ca va fi o munca de durata, nu exista scurtaturi si nici absente de la sedinte, munca poate fi grea, poate fi dureroasa.
- Exista un contract cadru intre terapeut si client si acesta va fi respectat.
- Sedintele la care clientul nu ajunge si nu anunta cu un timp inainte (aici este organizarea fiecarui terapeut) vor fi platite. De ce? Pentru ca timpul acela a fost rezervat lui, terapeutul isi pregateste sedinta (deci consuma timp si resurse) si in acea ora in care clientul nu ajunge, terapeutul este conectat la client.