Ce vrei sa te faci cand vei fi mare?
Timpurile actuale ne-au tot adus in prim plan conceptul de sens al vietii. Evident ca mari ganditori ai lumii au tot scris despre acesta, au lansat discutii pe tema, au adus argumente si au avut profunzime.
In ultimii ani, observ, o avalansa de oameni care deja si l-au gasit, ne invita la workshopuri si tabere in care sa ne invete cum sa-l gasim pe al nostru. Ceea ce este minunat, pana la un punct.
Competentele si pasiunea vin din experiente, incercam – ne place – continuam – devenim mai buni – specialisti – avem competente. Incercam – nu ne place – ne oprim.
Exista o tendinta spre arderea etapelor, devenim nerabdatori si cautam viata minunata promisa de mesajele motivationale. Cine nu vrea asta?
Va propun o abordare mai sanatoasa, sa ne uitam spre cateva caracteristici personale care ne ajuta sa intelegem de ce avem anumite comportamente, de ce ne confruntam cu situatii care par aceleasi de fiecare data, de ce suntem mereu in conflicte, de ce suntem prea domoli si amanam mereu, de ce nu vreau sa vad anumite lucruri.
Toate acestea se numesc caracteristici ale personalitatii si/ sau rezistente (mecanisme de aparare).
As veni cu cateva exemple: O personalitate accentuata borderline va cauta mereu ceva nou, va avea mereu sentimentul de gol/ vid, va avea relatii conflictuale, va fi mereu nemultumita, nu va avea rabdare sa ramana intr-un loc, acum va fi bine, maine dimineata va fi furios, nemultumit.
O personalitate accentuata narcisica, va cauta sa ajunga foarte repede in varful ierarhiei, pentru acesta nici un job in care nu este admirat, validat si recunoscut nu va fi bun, va intra usor intr-o competitie nesanatoasa, va accesa usor invidia, va cauta mereu sa detroneze.
Alt aspect pe care l-as aduce in prim plan, informarea corecta a parcursului ales. Cineva care priveste spre psihologie, spre o cariera in acest domeniu ar fi bine sa stie ca dupa 3 ani de facultate esti licentiat, nu poti profesa. Pentru a practica psihologia in mediul privat sau de stat ai nevoie de inca cel putin un master acreditat de CPR si/ sau de formare complementara intr-o abordare psihoterapeutica de minim 5 ani (formare si supervizare), ai nevoie de un minim de ore de dezvoltare personala si de terapie personala, ai nevoie de un supervizor si de o echipa de intervizare, evaluari periodice. Deci energie, timp si multi bani.
Dupa ce stii cate ceva despre acest domeniu, te orientezi in aceasta directie sau nu. Nu uita sa te documentezi si despre aspectele financiare, de perspectiva de inceput. Poate ca nu sunt toate luate in calcul, ai putea sa lucrezi in marea majoritate a timpului, intr-un cabinet fara sa ai alte interactiuni decat clientii tai? Sau poate ca ai nevoie de companie, de colegi, de pauze de cafea si de discutii? Doar priveste si aici.
A fi informat, a te cunoaste, a fi curios, a apela la specialisti, a fi sceptic atunci cand cineva iti spune ca poti afla sensul vietii tale intr-un workshop de doua ore sunt aspecte majore care iti cresc calitatea vietii. Cand stii despre tine ce te motiveaza, ce te tine pe loc, cum ar fi jobul in care te-ai simti validat sau care iti aduce stropul de scanteie toate necesare starii tale de bine, poti incepe cautarea acestuia.
Call to action: esti singurul care poti alege pentru tine iar daca te alegi pe tine, informeaza-te, cunoaste-te, actioneaza, ramai in actiune, cresterea vine si cu disconfort.