0736 430 136

Atentie la neatentie!

Despre depresie citim doar in carti si in filme, noi suntem puternici, luptatori, avem spatele sanatos, noi ne descurcam singuri.
Oare putem sa recunoastem mesajele pe care ni le spunem si care ne sunt transmise? Oare putem simti presiunea cu care vin ele? Oare toata lupta pe care o purtam, zicem noi, in relatii, in viata profesionala, in familie, nu sunt luptele pe care le avem cu noi insine?

 

Ba da, avem “datorii” pe care le onoram sa nu dezamagim, trebuie sa fim puternici chiar daca ne doare, nu avem de ce sa ne plangem chiar daca simtim, nu putem ruga pe cineva sa ne ajute pentru ca am parea slabi si neputinciosi, trebuie sa le ducem pe toate cate ni se dau, nici vorba sa alegem noi, nici vorba sa punem limite.

 

Pot sa inteleg ca este vorba despre educatia pe care am primit-o si ca suntem loiali familiei si neamului insa ne-ar ajuta daca am alege sa vedem si alte perspective. Asa cum privim curiosi spre noile tehnologii, toate noile modele de telefoane cu sute de aplicatii, masinile hibrid, inteligenta artificiala dezvoltate si le putem accepta, oare cum de nu privim curiosi si spre noi cu o doza de acceptare a unui inceput de schimbare de paradigma?

 

Cu depresia nu este de joaca. Depresia patrunde in vietile noastre si nici nu mai stim cand si cum s-a asezat confortabil alaturi de noi, stim doar ca ne luptam cu oboseala, tristetea, lipsa placerilor de orice natura, lipsa energiei, a somnului, a poftei de mancare. Ne vom lupta pentru ca este singurul mod de viata pe care il stim, ne vom lupta pentru ca cei de langa noi nu vor intelege ca de data asta este vorba despre boala. Mesajele pe care le avem de la cei din jurul nostru sunt mesaje de incurajare nepotrivite, de cele mai multe ori in astfel de situatii: hai ca poti, esti puternic/a si te descurci, ai mai trecut prin situatii grele si ai reusit, nu trebuie sa stie lumea ca te doare asa ca mai bine lupta, nu mai plange…totul va trece, hai ca nu se moare din atata….si multe asemenea.

 

Un om in depresie are nevoie de ajutor, sustinere si intelegere intr-un mod cald, bland, continator: inteleg ca esti trist, sunt alaturi de tine, spune-mi cum te pot ajuta. Omul in suferinta nu mai are nevoie de presiunea “luptatorului”. Poate ca din prea multa lupta a ajuns sa sufere.

Haideti sa ramanem informati, sa ramanem conectati cu noi insine pentru a cere ajutor la timp.

 

Mesajele care abunda acum “toti avem dreptul la fericire”, “esti trist pentru ca nu iubesti si nu ierti”, “iesi la aer si bucura-te de natura”…sunt minunate si total nepotrivite mai ales cand vin ca un traznet asupra celor care nu au energia vitala, nu au puterea sa iasa la aer si nici sa ierte. Ce sa inteleaga ei?

 

Vin cu aceste indemnuri la atentie, informare, comunicarea nevoilor, sustinere potrivita, intelegerea starilor prin care trecem, alegeri potrivite nevoilor noastre si situatiilor de viata prin care trecem, antrenarea abilitatii de a fi rezilient.

 

Sa ajustam ritmul vietii la ritmul nostru!